Ambassade en Consulaten van België in China
Home Diensten Diensten voor Belgen Verlies of diefstal van paspoort

Verlies of diefstal van paspoort

1) Meld het verlies bij het dichtstbijzijnde politiestation (“gong’an paichusuo” 公安派出所). De autoriteiten zullen een politierapport en een attest opmaken (Confirmation of loss report “huzhao baoshi zhengming” 护照报失证明).

2) Tijdens de normale kantooruren neemt u vervolgens contact op met uw dichtstbijzijnde Ambassade of Consulaat-generaal om een voorlopig paspoort met een maximumgeldigheid van 1 jaar voor uw terugreis aan te vragen.

U kunt het voorlopig paspoort tijdens de werkdagen onmiddellijk bekomen indien u de volgende documenten meebrengt:

  • Bewijs van identiteit (bv. identiteitskaart, rijbewijs, kopie van uw paspoort) + kopie
  • Twee recente paspoortfoto’s (45x35 mm, witte achtergrond)
  • Aanvraagformulier degelijk ingevuld en ondertekend
  • Attest van verlies van het paspoort (politierapport) + kopie
  • Cash voor dit paspoort 

Degenen die officieel zijn ingeschreven bij de beroepspost, kunnen een nieuw biometrisch paspoort aanvragen.

BELANGRIJK! Vooraleer u met het nieuw voorlopig paspoort China kunt verlaten, dient u een nieuw exit visum te bekomen. Zodra u uw nieuw voorlopig paspoort hebt, dient u zich dus naar het Exit and Entry Administration departement van het lokale Public Security Bureau (PSB) te begeven: Beijing - Shanghai - Guangzhou.

Hou er rekening mee dat de afgifte van een dergelijk exit visum tot wel 20 dagen in beslag kan nemen en dat u hiervoor extra pasfoto’s nodig hebt. De Ambassade/Consulaat-generaal is niet bevoegd om in deze standaardprocedure tussen te komen. Het is dus mogelijk dat u hierdoor uw terugvlucht dient uit te stellen.