Ambassade en Consulaten van België in China
Home Diensten Diensten voor Belgen Verlies of diefstal van paspoort

Verlies of diefstal van paspoort

Diefstal

1) Meld het verlies bij het dichtstbijzijnde politiestation (“gong’an paichusuo” 公安派出所). De autoriteiten zullen een politierapport opmaken (“shou an  huizhi” 受案回执)  waarvan u een kopij vraagt.

2) Tijdens de normale kantooruren neemt u vervolgens contact op met uw dichtstbijzijnde Ambassade of Consulaat-generaal om om een nieuw paspoort aan te vragen of, als u niet ingeschreven bent op post, een voorlopig paspoort aan te vragen met een maximumgeldigheid van 1 jaar voor uw terugreis. U toont bij uw aanvraag ook het politierapport van diefstal.

Verlies

Tijdens de normale kantooruren neemt u contact op met het dichtstbijzijnde Consulaat-Generaal om een nieuw paspoort of, als u niet ingeschreven bent op post, een voorlopig paspoort aan te vragen met een maximumgeldigheid van 1 jaar voor uw terugreis. Hiervoor vult u het formulier van verlies in en bezorgt dit in persoon of per mail aan het Consulaat-Generaal.

Let op! Voor verlies hoeft u geen attest van de politie voor te leggen om een voorlopig paspoort of nieuw biometrisch paspoort aan te vragen. Dit kan hoogstwaarschijnlijk wel nodig zijn voor de Chinese autoriteiten om uw visum te vernieuwen of een nieuw exit-permit aan te vragen. Het Consulaat-Generaal raadt dan ook aan dat u uw verlies meldt bij de lokale politie en vraagt om een attest van verlies op te maken (Confirmation of loss report“huzhao baoshi zhengming” 护照报失证明).

Aanvraagprocedure voorlopig paspoort

U kunt het voorlopig paspoort in principe tijdens de werkdagen onmiddellijk bekomen indien u de volgende documenten meebrengt en op voorwaarde dat er geen twijfel bestaat over uw identiteit en nationaliteit:

  • Bewijs van identiteit (bv. identiteitskaart, rijbewijs, kopie van uw paspoort) + kopie
  • Twee recente paspoortfoto’s (45x35 mm, witte achtergrond)
  • Aanvraagformulier degelijk ingevuld en ondertekend
  • Attest van verlies van het paspoort of politierapport van diefstal + kopie
  • Betaling voor het paspoort

Belgen die officieel zijn ingeschreven bij de beroepspost, kunnen een nieuw biometrisch paspoort aanvragen.

BELANGRIJK! Vooraleer u met het nieuwe (voorlopig) paspoort China kunt verlaten, dient u een nieuw exit visum te bekomen. Zodra u uw nieuw (voorlopig) paspoort hebt, dient u zich dus naar het Exit and Entry Administration departement van het lokale Public Security Bureau (PBS) te begeven:  Beijing - Shanghai - Guangzhou.

Hou er rekening mee dat de afgifte van een dergelijk exit visum tot wel 20 dagen in beslag kan nemen en dat u hiervoor extra pasfoto’s nodig heeft. De Ambassade/Consulaat-Generaal is niet bevoegd om in deze standaardprocedure tussen te komen. Het is dus mogelijk dat u hierdoor uw terugvlucht dient uit te stellen.