Ambassade en Consulaten van België in China
Home Diensten Diensten voor Belgen Dubbele nationaliteit

Dubbele nationaliteit

Hoewel België de dubbele nationaliteit aanvaardt en erkent, is dit niet het geval voor de Chinese autoriteiten. Artikel 3 van de Chinese nationaliteitswet die op 10/09/1980 werd afgekondigd, bepaalt:

“The People's Republic of China does not recognize dual nationality for any Chinese national”.                

De Belgische autoriteiten kunnen geen Schengenvisum afgeven in de buitenlandse paspoorten van Europese burgers, maar het minderjarige kind met een Belgisch paspoort dat is geregistreerd in de hukou van zijn Chinese ouder, kan een exit entry permit aanvragen bij het ‘Public Security Bureau (PSB) - Entry & Exit Administration’. Met deze exit entry permit  en een geldig Belgisch paspoort kan een persoon vanuit China naar de Schengenlanden reizen en terugkeren naar China. Als de exit entry permit vervalt tijdens een verblijf in België, kan een nieuw exemplaar worden aangevraagd bij de Chinese ambassade in Brussel: http://be.china-embassy.org/eng/

De uitgifte van deze exit entry permit valt onder de bevoegdheid van de gemeentelijke of provinciale autoriteiten. Het is raadzaam om contact op te nemen met de PSB van de plaats van uitgifte van de hukou van het kind.

Lijst van Exit Entry Bureaus van het PSB in de jurisdicties van Beijing  - Shanghai Guangzhou